Skola i Nacka har schack på schemat

Pedagogikforskningen har sedan länge visat att schack är ett bra pedagogiskt verktyg i undervisningen. Utbildningsstrategerna i Nacka kommun borde ta sig en närmare titt på Backeboskolan, som satt schack på schemat. Eleverna har vunnit mycket på det; inte bara tävlingar utan framförallt en ökad förmåga att lösa problem och tänka i flera steg. Matteläraren Lotta Solem är den drivande kraften bakom det hela. Genom ett nötande av strategier och träning i mental inställning har hon fått upp intresset för schack bland eleverna. Hoppas att fler skolor följer efter. I veckans nummer av Nacka Värmdö Posten finns ett trevligt reportage som också lagts ut på tidningens hemsida under rubriken Nya mönster med schack på schemat.

Upprinnelsen till att Backeboskolan fastnat för schack kan sökas tillbaka till dåvarande Orminge Schackklubbs verksamhet. Skolan var en av flera som erbjöds schackträning och som nappade på det. Att man nu utvecklats till att lägga schack på schemat är nog en förtjänst som främst får tillskrivas matteläraren Lotta Solem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *